DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Geleneksel Avrupa Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 460
Güz/Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Geleneksel Avrupa Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Geleneksel Avrupa Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlayabilir
  • Geleneksel Avrupa mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını öğrenebilir
  • Geleneksel Avrupa Mutfakları menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygulayabilir
  • Geleneksel Avrupa Mutfakları menülerinin kalitesini değerlendirebilir
  • Geleneksel Avrupa Mutfağı reçetelerini ve tekniklerini uygulayabilir
Ders Tanımı Bu derste Avrupa mutfaklarının genel yapısı, bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri gösterilecektir. Aynı zamanda Avrupa mutfaklarında kullanılan farkıl reçeteler, sunumlar ve teknikler de ele alınacaktır. Avrupa bölgesinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel öğelerinin mutfak kültürüne nasıl yansıdığı öğrencilere öğretilecektir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi I European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
3 Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi II European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
4 Kuzey Fransa Mutfağı: Paris, Nantes, Bordeaux, Alsace, Normandiya European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
5 Güney Fransa Mutfağı: Provensal Bölge, Marsilya, Cote d'Azur European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
6 Kuzey İtalya Mutfağı: Lombardia, Veneto,Emilia-Romagna, Trentino European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
7 Güney İtalya Mutfağı: Toskana, Calabria, Puglia European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
8 Arasınav
9 İspanya Mutfağı: Katalonya Bölgesi European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
10 İspanya Mutfağı: Bask Bölgesi European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
11 Kuzey Avrupa Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
12 Nordik Mutfak: İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
13 Grek Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
14 Doğu Avrupa Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
15 Balkan Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
16 Final Sınavı
Ders Kitabı

European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited, 2005. ISBN 1740225279, 9781740225274

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
15
Final Sınavı
1
15
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
4
85
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
15
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
14
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
15
Final Sınavı
1
    Toplam
140

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest